Quiltster

Een eeuwenoude handwerktechniek, geboren uit noodzaak en vaak uit armoede!

Patchwork is het aan elkaar naaien van lapjes tot een lappendeken. In het oude Egypte, China, eigenlijk overal op de wereld gebruikte men en hergebruikte men lappen om dekens te maken.

De dekens bestonden uit drie met rijgsteken aan elkaar bevestigde lagen: een bovenkant van aan elkaar genaaide lappen, een onderkant uit één stuk (meestal) en een tussenlaag die varieerde van mos tot papier en lompen. Hoe armer men was hoe eenvoudiger het materiaal, hoe rijker men was hoe waardevoller en mooier het materiaal, en hoe meer bedoeld om mee te pronken en te pralen!

Kompas Quilt 1996

Hoewel aanvankelijk een noodzaak, werd van de nood een deugd gemaakt. Het patchwork werd steeds fraaier van ontwerp, de kleine rijgsteken die de lagen aan elkaar bevestigden werden steeds fraaiere quiltpatronen, een lust voor het oog en een kunst om te maken.

Ook in Europa was patchwork en quilten door de eeuwen heen alom bekend. Het werd niet alleen toegepast bij het maken van dekens, maar ook voor kleding, wandkleden, kussens enz. enz. Deze handwerktraditie werd meegenomen door de eerste pioniers die vanuit Europa naar Amerika trokken. Terwijl de technieken in Europa langzamerhand in vergetelheid raakten, beleefde het patchwork en quilten in Amerika een bloei en ontwikkelde het zich verder, zowel op het gebied van patronen als technieken.

Vanuit Amerika stak deze naaldkunst rond 1970 opnieuw de oceaan over om in Europa weer op te leven, met als resultaat dat er in diverse landen een quiltersgilde werd opgericht. Ook in Nederland was dit het geval in de jaren zeventig en tachtig.

Provençaalse Quilt 1999

Vandaag de dag is patchwork en quilten een hobby waarin je veel (creatieve) talenten kwijt kunt! Patronen ontwerpen en tekenen, geometrisch of helemaal vrij, kleuren en stoffen combineren, naaien en quilten met de hand of op de machine, een hobby of beroep waarin veel vrouwen en ook mannen zich in kunnen uitleven en soms zelfs verslaafd aan raken, of het nu gaat om traditionele quilts of de zgn. x art quilts (moderne kunstquilts). Zo is het patchwork en quilten een levende en zich ontwikkelende traditie die een plaats kent in de moderne samenleving, waarbij zich voortdurend nieuwe patronen en technieken ontwikkelen.

Chocolatebox 1996

Op regionaal-, landelijk- (ook door het Nederlandse Quiltersgilde met ruim 14.000 leden), Europees- en wereldniveau worden er tentoonstellingen, uitwisselingen en cursussen georganiseerd. De komst van Internet en computers heeft het quilten een eigentijds accent gegeven op het gebied van contacten tussen quilters onderling in de vorm van mailinglists en newsgroups, maar ook in de vorm van software. Het ontwerpen van quilts op de computer heeft wereldwijd een grote vlucht genomen.


Copyright © 1996 – 2024 Alle quilts, ontwerpen, afbeeldingen en tekst: Maria Kuijs.

Alle rechten voorbehouden.
Niets van deze pagina’s mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder schriftelijke toestemming.